Moederdagcadeau / grafornament

Een aantal weken geleden krijgen mijn plannen voor moederdag meer vorm. Dit is de eerste moederdag sinds mama’s overlijden eind mei vorig jaar. Elk jaar gaf ik haar iets kleins, meestal zelfgemaakt en daar was ze elke keer heel blij mee. Dus besluit ik dit jaar om een leisteen te beschilderen met een aantal van haar lievelingsbloemen en -planten en aan haar urneblok op de begraafplaats te zetten. Alleen… ik schilderde nog nooit op leisteen!

Hoewel ik het liefste werk met aquarelverf valt die optie meteen af. Voor dit project is acrylverf aangewezen. Gelukkig heb ik ook daar enige ervaring mee.

En welke bloemen en planten ga ik schilderen? Mama hield van seringen in alle kleuren (ik ook), van gele rozen, klaprozen, gerbera’s, gipskruid, viooltjes, lelies, afrikaantjes (die wij nogal oneerbiedig ‘stinkers’ noemen), meiklokjes (ook wel lelietje-van-dalen), lavendel, … Waar moet ik in hemelsnaam beginnen?

Ik besluit een aantal bloemenranden te schilderen (met aquarelverf) in de hoop dat ik zo de knoop kan doorhakken.

Een paar dagen later onderneem ik een poging om met acrylverf op leisteen te schilderen. Van een autoreis met mijn ouders in Normandië en Bretagne had ik nog een stuk leisteen dat we destijds opraapten in de natuur. Ik besluit een laag gesso te gebruiken als primer en geef met een paar potloodlijnen aan waar ik wil schilderen. Het wordt de paradijsvogelbloem, die papa en ik kozen voor de aankondiging van mama’s overlijden. Na een laagje vernis, krijgt de leisteen een plaatsje in het huis van mijn ouders, naast de foto van mama op de kast. Weer een cirkel rond.

Tijd voor het echte werk nu. Ik vind het perfecte werkoppervlak: een vierkanten onderzetter/serveerbord van leisteen. Van zodra ik weet waar ik welke bloemen en planten wil schilderen, zet ik wat lijnen uit met wit pastelpotlood. Daarna vul ik de te beschilderen oppervlakken met een laag witte gesso.

Vervolgens begin ik te schilderen: seringen, meiklokjes, klaprozen, viooltjes, afrikaantjes, een bosje lavendel, rozen en een gerbera. In het midden zet ik de tekst die ik sowieso zocht voor een grafornament voor mama. Een zoektocht die ik al na enkele maanden opgeef, omdat ik niets vind dat voelt alsof het écht bij haar – en bij mij – past.

Na drie lagen vernis is mijn moederdagcadeau klaar om af te geven. Samen met papa en onze jongste zoon Noah brengen we het naar de begraafplaats, waar het een mooi plaatsje krijgt bij mama’s urneblok.

Liefste mama, gelukkige moederdag. Ik hou van jou.