Een invuldagboek voor mijn meisjes

Onze dochters zijn momenteel 11 en 10 en stilaan duchtig op zoek naar zichzelf. De ‘publiciteitsjaren’, noemden we dat vroeger wel eens lacherig. Hoewel het eigenlijk allesbehalve een lachertje is wanneer je er zelf doorheen mag. Niet echt een kind meer en ook nog niet helemaal een jongere, zo’n levensfase waarin je zowat tussen twee stoelen zit. Dan kan je wel wat hulpmiddelen gebruiken, zoals een invuldagboek.

Een invuldagboek op maat

We hebben ervaring met het gebruik van Slaapklets, een fijn invuldagboek voor kinderen. Het helpt je kind zijn gedachten te ordenen, zich bewust te worden van emoties en daardoor minder verloren te lopen in zichzelf. Hoe tof en veelzijdig het ook is samengesteld, het is niet ‘op maat’. Bovendien heb ik alle materiaal in huis om zelf zo’n boekje in elkaar te knutselen. Ik deed het eerder al voor mezelf, toen ik overstapte van een bullet journal naar een op maat gemaakte agenda/planner.

De voornaamste vraag is of ik alles via de computer ga maken of ‘old school’ zelf ga knippen, plakken, schrijven en vervolgens kopiëren. Nostalgie speelt zeker mee in mijn beslissing om voor het laatste te kiezen. Ik herinner me nog levendig hoe ik maandelijks een magazine in elkaar bokste uitgaande van het jeugdbestuur van de lokale fanfare waar ik destijds lid van was. Typen op een elektrische machine, foto’s en tekeningen uitknippen, zorgvuldig opplakken en de randen bedekken met plakband zodat er na het kopiëren niets meer van te zien was. Mijn papa die trouw elke maand net zoveel exemplaren kopieerde als we nodig hadden. Het samenstellen van de bundeltjes, het nieten ervan en tenslotte… het uitdelen tijdens de repetitie. Mijn hart wordt er nog altijd warm van. 🙂

Voor Gwen en Maya wil ik het op dezelfde manier aanpakken. Dus kijk ik nog maar eens naar al die prachtige invuldagboeken voor kinderen die je tegenwoordig kan vinden. Ideetjes opdoen. Gaandeweg krijgt het plan in mijn hoofd meer vorm. En dan ga ik ermee aan de slag.

Laat het creëren beginnen! 🙂

Een wit A4-blad, een zwarte fineliner, washitape, stickertjes van emoji’s, een grote geo-driehoek en post-its… dat gebruik ik. Ik verdeel het liggende A4-blad in twee delen, want ik ga voor een A5-formaat. Op elk deel is de bovenste helft hetzelfde. Onderaan zorg ik voor diversiteit met behulp van post-its. De overgebleven bladruimte wordt een kader voor een dagelijkse droedel. In totaal maak ik zo 14 verschillende A5’jes. Voor tussenin vind ik online inkleurbare quotes, tekenen in stappen en een paar kleurplaten. Als voor- en achterblad plastificeer ik gekleurde A5-bladen, het voorblad versier ik met een paar bestempelde etiketten. Na het kopiëren, snijden en perforeren met de atoma puncher kan het eigenlijke samenstellen beginnen. Nadien nog het hele bundeltje in de ringetjes friemelen en klaar zijn de invuldagboekjes.

Dit zijn alle variaties die ik maakte:

Elk blad heeft bovenaan ruimte voor een datum. Af en toe een dag, een week of zelfs meer overslaan, is dus geen enkel punt en resulteert niet in niet-ingevulde pagina’s. Het eerste item is ‘mijn top 3 van vandaag’, voor positieve dingen over de dag. Daaronder is ruimte voorzien voor de mindere dingen, onder de titel ‘dit was vandaag kak’. Vervolgens is er een rij emoji’s waarvan de laatste zelf ingevuld kan worden, om de overheersende emotie van de dag aan te duiden. Links onderaan zorgen post-its met verschillende content voor de nodige variatie. Rechts onderaan is ruimte voorzien voor een droedel. (Voor degene die zich afvraagt wat Sweepy-punten zijn… Sweepy is de huishoud-app die we als gezin gebruiken. Aanrader!)

Met Nieuwjaar krijgen onze meisjes hun invuldagboek. Ik ben benieuwd wat ze ervan gaan vinden en of het bij hen even goed aanslaat als de versie die ik eerder voor mezelf maakte. Hoe dan ook heb ik veel plezier gehad met het creëren. 🙂