Zomervakantie

“Je weet pas écht wat zomervakantie allemaal inhoudt als je schoolgaande kinderen hebt.”
Die zin heb ik al vaak mogen horen.
Het zei me echter niks. Misschien omdat ik toen nog geen schoolgaande kinderen had?

Nu Gwen sinds november naar de kleuterklas gaat, wil ik het best toegeven. De zomervakantie is inderdaad wel een beetje bijzonder.

Er is meer aan dan alleen maar uitslapende kinderen.
Hoewel, uitslapen… Als we hier aan 9 uur ‘s morgens geraken, springen manlief en ik een gat in de lucht. In de praktijk wil dat dan zeggen dat we ofwel al eventjes flink hebben kunnen doorwerken ofwel zelf nog zalig liggen te ronken in ons bed.

Maya vindt het geweldig dat haar grote zus nu constant thuis is.
Ja, die kleine meid kon wel eens doelloos door het huis dwalen als Gwen op school was. En nu wordt er weer lustig geoefend op samen spelen, samen delen en ruzie maken. Het is fantastisch om te zien hoeveel mijn dochtertjes aan elkaar hebben.
Manlief en ik houden ons hart een beetje vast voor de aanpassing begin september. Dat komt vanzelf wel goed, maar toch denk ik dat kleine Maya het super gaat vinden om vanaf februari samen met haar zus naar school te kunnen.

Het sloop er heel stilletjes en bijna ongemerkt in… de bedtijd is op 4 weken tijd maar liefst met een uur opgeschoven. Lagen onze meisjes tijdens het schooljaar tussen 19 en 20 uur in hun bedjes, dan is dat nu gemakkelijk een uur later.
Gwen en Maya hebben er geen last van en mij stoort het niet.
Wel heb ik me voorgenomen om de omgekeerde beweging in te zetten midden augustus. Kwestie van de overgang zo vlotjes mogelijk te laten verlopen.

mama en GwenSommige dingen hebben we bewust hetzelfde gehouden als tijdens het schooljaar.
Woensdagnamiddag is nog steeds ‘moemoe-en-vava-tijd’. Dan zijn we met z’n drieën bij mijn ouders. Ik geraak er maar niet uit wie van ons daarvan het meeste geniet: mijn ouders, hun kleinkinderen of ikzelf. 🙂

Wat ik het allerfijnste vind aan deze allereerste zomervakantie met een schoolgaand kind?
Alles kan wat rustiger aan.
Lukt iets niet tegen het vooropgestelde moment? Geen enkel punt, dan doe je er toch gewoon wat langer over.
Geen geheks om de hele ochtendroutine af te haspelen en Gwen op tijd op school te krijgen.
Gewoon gezellig genieten van het samenzijn.

Want dat doen we.
Alle dagen.
Gezellig. Genieten. Samen.